7 Kasım 2010 Pazar

Hedef

"Gelecekte başarılı olmanın yolu geleceği hazırlamaktan (şekillendirmekten) geçer."

-   Geleceğe hazırlanmak; vizyoner (ülkü temelli vb. her nasıl adlandırılırsa) bakış açısı ve belirlenen vizyon ışığında ana hedefler, bu hedeflerin altında alt hedefler ve en altta da her şeyin proje yönetim mantığı ile planlanıp/yürütülmesi gerektiğinden projelerden oluşan, adete lego mantığı ile tasarlanmış bir piramit yapılanması ile sürekli gelişimi sağlayan bir tasarım içinde çalışmayı zorunlu kılar.
-   Peki hedef belirlerken ana kriterlerimiz ne olmalı? Bir fikir vermesi açısından size "SMART" yöntemini aşağıda sunuyorum...
  • Specific (Kişiye, organizasyona vb. özel mi) mi?
  • Measurable (Ölçülebilir) mi?
  • Achievable (Ulaşılabilir, mümkün ama zorlayıcı) mı?
  • Reasonable (Gerçekçi) mi?
  • Time (Zamanlı) mı?
   +   Hedeflerinizi  bu kriterler ışığında belirlerseniz hedef niteliği taşır. Yoksa anlam ifade etmeyebilir.
   +   Enver Paşa ile Atatürk arasında en temel farklardan biri hedef belirlerken Enver Paşanın hedef kaynak dengesini (Zorlayıcı ama mümkün de olmalı) sağlayamaması, öte yandan Atatürk'ün bu dengeyi yakalaması diyebiliriz.
   +   Bütün gelişmelerin temelinde vizyon(ülkü) yatar. "Kızıl Elma" hedefi olduğu için Türkler batıya açılmış yüzlerce yıl dünyaya hakim olup, olumlu kültürü ve barışı dünyaya yaymıştır.
         Umudunuz tükenmesin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nur Yüzlü İhtiyar Kuyumcuda

Nur yüzlü ihtiyar bir adam şeyh edasıyla kuyumcuya girdi.  Kuyumcu saygıyla karşıladı. İhtiyar dedi ki: - Ben senin sevabınım..! Kuyumcu gül...