5 Kasım 2010 Cuma

Gelecek

         "Gelecekte başarılı olmanın yolu geleceği hazırlamaktan geçer."
  1. Gelecek bilimi, bilimsel tahmin, fütüroloji, ütopya... her nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, geleceğe yönelik perspektifler sunmak ve ufkun ötesini görmek millet olarak esenlik ve gönencimizin sağlanması için ayrı bir değer taşımaktadır.
  2. Başta internet olmak üzere literatür taraması yaptığınızda; geçmişte yapılan bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin teknoloji, sosyal, siyasi yaşam vb. hayatımıza yansımalarını ve hâlen devam edenlerde de gelecekteki yansımaları hakkında öngörüleri ortaya koyan çok sayıda çalışmaya ulaşabiliriz.
  3. Diğer istihbarat servisleri gibi CIA'da "Küresel Geleceğin Haritası-2010 Tahmini" vb. raporlar yayımlamaktadır. Söz konusu raporlar çevresinde de beyin fırtınaları yapılmaktadır. Bu tür raporların yorumları ile birlikte okunmasının verimli olacağını değerlendirmekteyim.
  4. Bir büyüğüm derdi ki; "Tavuk bile önüne atılan çer çöp, kum-taş parçaları içinden kendisi için yararlı olan yemi ayıklar ve kursağına indirir." Sorgulayıcı kişilik ve bilimsel bakış açısını anlatan güzel bir kısas.
  5. Bazı çevrelerce yukarıda belirttiğim benzeri raporlarla, kitap, film, TV vb. kitle iletişim araçları ve diğer boş vakit geçirme araçlarıyla kamuoyunun kendi hedefleri doğrultusunda yönlendirilebileceği, kirletilmiş ve yönlendirilmiş malumatların belli bir amaca hizmet edecek şekilde sunulabileceğini de hatırlatmayı bir borç bilirim. Ancak sizlerin tecrübe ve aydın birikimlerinizin süzgecinden geçirilerek bu tür çalışmaların incelemeye ve okumaya değer olduğunu düşünüyorum.
          Sağlıcakla kalın...


4 Kasım 2010 Perşembe

Rehberimiz Ne Olmalı?

- Milletimiz için "dinamik ideal" yolunda en uygun(rasyonel) hareket tarzlarının esasları, Atatürk'ün hayat çizgisi ile doğma ve kalıplaşmamış ideoloji olmayan Atatürkçü Düşünce Sistemi'nde mevcuttur. Atatürkçü Düşünce Sistemi bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterliliktedir.
"Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir doğma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır." (Atatürk)
- Atatürkçü Düşünce Sistemi'nin anlaşılması, bireylerin özümseyerek hayatın her alanında kullanması, cumhuriyetin yaşatılmasının ve geleceğimizin teminatıdır. Bu amaçla da ilk önce Atatürk'ün ebedi eseri Nutuk'tan istifade etmek ve bu sayede her vatandaşın Nutuk'u okuması ve Nutuk'tan içinde bulunduğumuz dönemde yaşanan sorunların çözümünde vb. diğer millî konularda da yararlanılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
- Atatürkçü Düşünce Sistemi'nin önemli işaretleri Nutuk'ta yer almaktadır. Eğitim sistemimizde Nutuk'tan faydalanılmasının;
+ Geleceği inşa edecek çocuklarımız ve gençlerimize ışık tutacağı,
+ Farklı bakış açılarıyla incelenerek eğitim çıtasını yükselteceği,

+ Ayrıca geçmişin, günümüzün ve geleceğin daha sağlıklı irdelenmesini sağlayacağı kıymetlendirilmektedir.

Hoşça kalın...


          

3 Kasım 2010 Çarşamba

Selam ve Saygılarımla



- Toplumun esenliği ve gönencinin, olumlu bir kültür ve felsefi birikimin üzerine oturduğunu düşünüyorum.

- Toplumun kültürel ve felsefi birikimine bir zerre de olsa katkı sağlamak maksadıyla, hayatı daha iyi anlayabilmek için bakış açımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Gelişmiş toplumların; organik, örgütlü toplumsal alt yapılardan ve sürekli öğrenen bireylerden oluştuğu varsayımından hareketle yaşam boyu öğrenme için, hayatı daha iyi değerlendirmek için iletişim ve paylaşımın önemli olduğunu düşünüyorum.

- Bundan sonra da talep gelirse, çay molalarında da olsa üç-beş satır bi'şeyler yazarak (kısa kısa) paylaşmak arzusundayım.

- Unutmadan, yazdıklarımın tamamen şahsi görüşlerim olduğunu belirtmek istiyorum.  Benim söylediklerimin değil, nasıl algılandığının önemli olduğunu bilerek Nasreddin Hoca misali herkes nasıl anlıyorsa kabulümdür. Çünkü her yazılanın(iletişim kapsamında mesajın); zaman, mekân, gereksinim ve niyet boyutuyla değerlendirilmesi - eğitim seviyesi, kültür yapısı, konu hakkında uzman/sorumluluk sahibi, konuya ilgili veya dışarıdan ilgisiz vb. çeşitli tasniflemelere göre düzey (Burada düzey üstünlük anlamında kullanılmamaktadır.) yaklaşımı ile ele alınması gerektiği inancındayım. Kısaca; günümüzde değil sosyal bilimlerde, doğal bilimlerde bile mutlak doğrular yokken farklı algılamalara saygı duyuyorum.
 Sevgiyle kalın...

Nur Yüzlü İhtiyar Kuyumcuda

Nur yüzlü ihtiyar bir adam şeyh edasıyle kuyumcuya girdi.  Kuyumcu saygıyla karşıladı. İhtiyar dedi ki: -Ben senin sevabınım..! Kuyumcu güld...