25 Kasım 2010 Perşembe

Modernleşme Hedefinin Ana Aracı Sivilleşme

    

    Toplumların gönenci ve demokrasinin hayata geçirilebilmesi, bireylerin bilinçlenmesi ve örgütlenmesi ile mümkündür. İndirgemeci bir bakış açısı ile sivilleşme* kavramı ile toparlayabileceğimiz bu olgu, toplumların esas modernleşme/gelişme aracı olmalıdır.
    Olumlu bir kısım örnekleri de olsa;
     -  Modernleşmenin esas dinamiği olması gereken burjuva sınıfının, devlete sırtını dayayarak nemalanması/varlığını sürdürebilmesi,
     -  Çalışanlarının haklarını koruyacak sendikaların, öncelikle "ideolojilerden öte saplantılara" hizmet etmesi,
     -  Toplumlara ufkun ötesini sunacak aydın sınıfının, devletin içinde ve güdümünde üniversitelerde vs. yer yer bilimsel yaklaşımı da terk ederek kişisel menfaatlerinin peşine düşmesi tam bir garabet olarak karşımıza çıkmaktadır.
     Teşbihte hata olmaz. Devlet sisteminde; misalen bir çiftliğin yönetiminin, çiftlik sahiplerince,  baş kahya ve ekibine geçici olarak, her an hesap verilebilecek şekilde vekaleten verilmesi durumu demokrasiye en yakın noktadır. Bu durumda; ulaştırma bakanı şoför,... başbakan baş kahya statüsündedir.

(*) Sivilleşme askerin karşıtı değil militarizmin karşıtıdır. Siviller, askerlerden daha da fazla militarist olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nur Yüzlü İhtiyar Kuyumcuda

Nur yüzlü ihtiyar bir adam şeyh edasıyla kuyumcuya girdi.  Kuyumcu saygıyla karşıladı. İhtiyar dedi ki: - Ben senin sevabınım..! Kuyumcu gül...